Osnove šminkanja – kistovi

Drage moje, pošto moram čekat da prođe 24 sata da bi se opet mogla raspištoljit sa slikama,, odlučila sam pisati malo o osnovama svakog dobro našminkanog lica – priboru kojim nanosite make up. Što bi rekli, bez alata nema ni zanata. Jel tako, tako je 😀

Prije nego što krenem želim napomenuti da sam svojevremeno radila za jedan beauty portal ovdje u BiH i da su svi tekstovi koje budete čitale na ovom blogu MOJI, samo moji i nema trećeg osim ako treće ( izvor) nije navedeno u samom zaglavlju teksta.

Dakle ajmo 🙂

Bez obzira kako shvatale šminkanje, kao obavezu, uživanje, igru ili pak nužno zlo, nije svejedno čime nanosite sjenilo, puder i rumenilo na lice. 
Šminkanje je jedna vrsta umjetnosti a tehnika nanošenja i alat koji pri tome koristite imaju značajne efekte na konačan rezultat cijele priče.
Ne morate ih imati bezbroj ( i ne ugledajte se na mene koja ih skladištim), svaki kist, aplikator ili spužvica može sasvim dobro obavljati i više  različitih funkcija.
Ako biste htjele početi koristiti kistove a niste načisto šta odabrati i kako ih koristiti  napravila sam listu osnovnih i oprobanih, kako biste se lakše opredjelile i saznale šta i sa čim možete postići maksimum.
 
Prije svega jedan bitan prijedlog – zanemarite pribor koji ste dobile unutar kupljene šminke : malene tvrde aplikatore, uske četkice za rumenilo i pljosnate okrugle spužvice za puder od kojih je samo jedna strana realno upotrebljiva , tačnije dovoljno mekana da nemate osjećaj da ste na lice prislonile šmirgl-papir. Oni su obično tamo jer moraju biti i ispunjavaju čisti minimum – da svoju šminku ne stavljate svojim prstima.
Ovdje zaboravite na poznatu bosansku devizu "bolje išta nego ništa" i umjesto njih radije nabavite par osnovnih kvalitetnih i ne preskupih komada kistova.
Kad ih jednom isprobate i uvjerite se u razliku – više nećete moći bez njih
(zvučim ko reklama ali fakat je tako :D)
 
Možete krenuti nabavljati gomilu kistova za sve za šta su napravljeni i ne biste vjerovale koliko ih ima ali ako tek krećete nema potrebe za tim ( niti ćete ih lako naći po normalnim cijenama u BiH)
Najbolje je da krenute od najosnovnijeg a to je
1. Veliki mekani kist za puder u prahu. Ne zamarajte se sastavom dlake, profesionalnim vizažistima jeste neophodno da li se radi o prirodnim ili sintetičkim vlaknima. Nama običnim smrtnicama nije. Kistovi od sintetičkih dlaka imaju tvrđu strukturu ali ih je neuporedivo lakše prati i sušiti od onih "prirodnih", i cijena je takođe daleko pristupačnija. Dakle, ono što ovdje jeste bitno je veličina kista – što veći – puder u prahu ili kamenu će se nanjeti ravnomjernije i neupadljivije. I nikada neće ostavljati vidljive fleke ni efekat zabetonirane face kao što to radi pljosnata spužvica. Važno je da bude kupolastog oblika i mekan na dodir, te da mu je držač što kraći. Time postižemo preciznost, vrlo važnu karakteristiku ako nanosite mineralne pudere. 
Ako inače koristite tekući puder i hoćete ga fiksirati kako bi duže trajao ovaj kist je idealan za to. Zarotirajte ga kroz puder sredinom i na stranama, otpuhnite višak i nanesite laganim pokretima od unutrašnjosti lica prema vani.
Poznat je i pod nazivom "kabuki" kist. Neki od pristupačnijih brendova koji ga imaju u ponudi u slobodnoj prodaji : Catrice, Essence, Eco Tools, Ovnak, kataloške prodaje poput Avona ili Oriflamea. Ja imam Oriflameov kabuki i Avonov veliki za puder i sasvim su ok.
Nemojte ga pokušavati koristiti kao kist za rumenilo, osim ako ne želite zarumeniti kompletne obraze – prevelik je.
 
2. Kist za rumenilo.  Uži je i manji nego kist za puder u prahu. Važno je da bude mekan ali ne previše da ne "zarobi" čestice rumenila unutra i da se ne "linja"  tokom korištenja.Ne bi smio da bocka i trebao bi biti polukružnog oblika. Što gušći izaberete rezultat će biti blaži i prirodniji. S njim se vrlo lako nanose rumenila bilo kakve strukture, pa čak i ona u pjeni. Za razliku od uskih malenih četkica koje dobijete uz rumenilo ovaj vam kist nikada neće uzeti više od dva pokreta da biste dobili jednako osjenčane obraze. Kad ga položite i pritisnete pljosnato na jagodičnu kost, njegov oblik će sam odrediti optimalnu širinu za nanos boje. Ukoliko ga ispravno održavate, može trajati jako dugo.
Za višenamjensko korištenje njime možete nanjeti i tekući puder iako lično nisam za te egzibicije jer pravi kist  pravljen za tekući puder nema zamjenu. Ali rezultat će u svakom slučaju biti bolji nego kad koristite samo prstiće. Ako se odlučite probati prvo istisnite malo tekućeg pudera na ruku ili neku drugu površinu, zatim vrhom kista "nabockajte" puder na lice i kružnim pokretima razmažite. Nakon što završite kistom bez pudera ponovo pređite po licu da bi se nanos izjendačio. Potrebno je zaista malo vremena da se ispraksate a razlika je velika. Kist je mnogo čistija, kompletnija, detaljnija i ljepša varijanta od prstiju. Da biste skužile razliku na jednu stranu lica tekući puder nanesite prstima a na drugu s kistom.
 
3. Kist za sjenilo : Da, sjenilo se može nanjeti i spužvastim aplikatorom. Ali pogotovo u slučaju da volite koristiti više od jedne nijanse sjenila kad šminkate oči, obavezno nabavite kist. Ima ih puno u različitim vrstama, dužinama i oblicima. Ako se odlučite samo za jedan preporučujem pljosnat, tvrđi kist srednje dužine dlaka.Nemojte kupiti preuzak kist (kao za vodene bojice) i potražite onaj čiji je gornji rub ravan na dugačkoj okrugloj drvenoj dršci jer je lakši za rukovanje pogotovo ako ste početnik. Nisu skupi pa nabavite dva. S jednim nanosite sjenila a s drugim blendajte da se prelazi između nijansi stope jedan u drugi. Za razliku od spužvastih aplikatora, neće se raspasti nakon par korištenja i na kistu neće ostati mrlje ni tragovi boje -boja se lako skida otpuhivanjem. Protrljajte s njim gornju stranu ruke ili čistu paprinu maramicu i spreman je za novu boju sjenila. Za sjenila u kamenu koristite ga tako da boju nanesete na kist cijelom dužinom a na oči pokretima naprijed-nazad. Za sjenila u prahu i ona sa svjetlucavim česticama umočite kist do pola u boju i utapkajte je na kapke. Alternativno ovaj kist možete koristiti i za nanošenje korektora. Ako se volite šminkati kupite i kosi kist za sjenilo. Dlačice su mu kratke i tvrde i idu ukoso, u principu služi za nanošenje tuša u gelu, ali ako ga navlažite bilo koje sjenilo za oči može postati tuš. I uzimite jedan manji ravni kist, odličan je kad radite detalje.
 
4. Kist za korektor :  Savršen višenamjenski alat. Pronađite mali uski kist, kratkih i čvrstih dlačica i njime ćete osim korektora moći nanositi i ruž za usne, kao i raditi preciznije nanose sjenila za oči. Podjednako dobro nanosi tekući korektor kao i u stiku – s njim možete odlično utapkati i sjediniti ako ste navikle koristiti korektor direktno iz ambalaže.U odnosu na prste, mnogo je čistija i preciznija solucija, omogućava prekrivanje i najsitnijih detalja bez okolnog razmazivanja. I bez obzira kakav korektor koristile izbjegavajte razmazivanje pokretima naprijed nazad. Utapkavajte u kožu.
Za početnice u iskustvu s kistovima gore navedena 4 biti će sasvim dovoljna. U nekim od narednih postova pisati ću o tome koje kistove imam, kako i za šta ih korisim, odakle kupujem i po kojim cijenama.
 
I na kraju malo o održavanju. Perite svoje kistove najmanje jednom sedmično ako se šminkate svaki dan. Kist kojim stavljate tekući puder nakon svake upotrebe. 
Postoje posebne tekućine za njihovo čišćenje ali nisu vam neophodne. Šampon za bebe ili obični gel za tuširanje dobro će obaviti taj posao. Ulijte malu količinu sredstava za pranje u šaku i lagano operite okrećući kist.Koristite toplu vodu i nakon pranja višak vode obrišite mekanim peškirom i kistove ostavite sušiti obavezno u vodoravnom položaju, na čistim papirnim maramicama. Ukoliko se suše uspravni voda će se sliti niz dlake i uništiti ljepilo kojim su vezane tako da će vaša investicija vrlo brzo postati propala. Ja svoje kistove održavam pomoću malo medicinskog benzina ( kupujem u apoteci) kojim ih prebrišem prije pranja kupkom za bebe ili šamponom.
Nadam se da će vam ovaj post biti koristan.
Pusa svima,
Azra
 

Komentariši